Lola Anglada.    Biografia.                   Sortir     Obres exposades>>>  

Lola Anglada i Sarriera 

Dibuixant, il·lustradora i escriptora nascuda Barcelona (1892) i morta a Tiana (1984) filla d'una família amb molta relació amb el poble de Tiana. Va estudiar a Llotja amb en Joan Llaverias i l'Antoni Utrillo i també a l'Acadèmia d'en Francesc d'Assís Galí on va compartir estudis amb Enric Cristòfol Ricart i Joan Miró. Des del 1911 va participar en les "Exposicions de Belles Arts" i als "Salons de Tardor i de Primavera" que es feien aleshores a Barcelona. En acabar la Primera Guerra Mundial, va anar a París, que aleshores era el centre mundial de l'art, on començà a col·laborar amb algunes editorials. El 1916 va fer la seva primera exposició individual a les Galeries Laietanes presentant un conjunt d'il·lustracions per a un cicle d'obres d'Oscar Wilde. El 1925 va exposar a la Sala Dalmau i el 1927 a la Sala Parés amb obres molt interessants de la seva producció pictòrica. Com a dibuixant va participar en diverses revistes com ¡Cu-Cut!, En Patufet, Virolet o La Mainada. Va arribar a crear, el 1925, la seva pròpia revista La Nuri per a un públic femení. 

Entre les seves il·lustracions per a llibres són molt conegudes i celebradíssimes les que va fer per als llibres de Lewis Carrol, especialment les d'Alícia. També il·lustrà un extens ventall de llibres de contes tant d'autors catalans com forasters. Va col·laborar en llibres de cròniques i de costums com "Visions Barcelonines" i "La Barcelona dels nostres avis" on aportà una visió rigorosa i documentada de les vestimentes i dels mobles de la Catalunya del segle XIX. Lola Anglada va donar cares i cossos al fabulós món dels mites infantils i ho feu amb una gràcia i una sensibilitat tal que els va entrellaçar amb l'estètica de la Barcelona vuitcentista. Des de les seves primeres i precoces col·laboracions a "En Patufet" passant pels personatges del "Peret" o del "Senyor Llangardaix" sense oblidar les obres dibuixades i escrites per ella mateixa, va crear un univers de somnis i de fantasia. El seus personatges respiren sempre un tracte amorós i entendridor fins en les seves èpoques de fortuna personal més fosca i adversa. 

Després de la Guerra de Franco, la Lola Anglada va patir una separació de la vida pública i del món expositiu que la va fer recloure en una caseta de Tiana on continuà dibuixant privadament, tenint cura d'una munió de plantes i una colla de gossos i altres animals als que estimava molt i també de la seva col·lecció extraordinària de nines antigues que, actualment, són exposades al Museu Romàntic de Sitges. El 1947 va contribuir a escampar entre els catalans l'Entronització de la Mare de Déu de Montserrat. Va dibuixar unes estampes amb escenes familiars presidides per una mena d'aparició de la Moreneta; al dors s'imprimí el Virolai, la Visita espiritual a la Mare de Déu de Montserrat o una reflexió de Josep Benet sobre el sentit unitari català de la celebració. Aquestes estampes es van difondre a milers i van contribuir a mobilitzar el poble català en aquella celebració. 

El 1981, encara en vida seva, es va celebrar una exposició antològica dels seus dibuixos a la Galeria Laurent de Barcelona. Tots els seus dibuixos i il·lustracions són preuadíssims pels col·leccionistes. Aquesta estima es veu aguditzada per l'escassetat ja que, a la seva mort, la totalitat del seu estudi de Tiana va ser adquirit per la Diputació de Barcelona i no va passar a mans particulars. La seva obra és present al Museu Nacional d'Art de Catalunya, al Museu del Cau Ferrat de Sitges i a molts altres museus i col·leccions tant públics com privats.