Muntañola                                                                  Sortir   

Joaquim Muntañola i Puig (Barcelona, 1915 — Barcelona, 2012)

El 1934 i signant com a Kim, publicà els primers dibuixos a Esquitx, després continuà a  El Be Negre, En Patufet, Lecturas, Papitu i el TBO.

Ja després de la Guerra Civil publicà a diaris d'informació general com La Vanguardia i El Correo Catalán i  molt especialment a publicacions de caire esportiu com  El Mundo Deportivo, Barcelona Deportiva, Vida Deportiva, Dicen, i  Don Balón. També es dedicà a les revistes generalistes d'humor tant per a dlt com per  infants. Entre elles,  La PZ, Tururut!, El Tío Vivo, i  el TBO. Al TBO hi creà entre alguns ersonatges que assoliren una gran popularitat. És el cas de Doña Exagerancia i molt especialmente de Josechu el Vasco que reflexava les facècies d'un jove vasc extraordinàriament fort i abillat a la manera tradicional i típica vasca. Durant un temps dibuixà un acudit diari de mida gegantina en una tanca de plaça de Catalunya de Barcelona.

Dirigí la publicació infantil Atalaya i dirigí, dibuixà i produí pel·lícules de dibuixos animats d'esbarjo (com les protagonitzades pel Faquir Gonzàlez) i publicitàries. TAmbé va escriure guions (per exemple de Charlestón) i dibuixà títols de crèdit per a pel·lícules (Once pares de botas). Tenia un especial do per a la publicitat i la promoció
. Fou destacat cartellista publicitari i un pioner en l'escaparatisme. Es dedicà a la ràdio en sessions còmiques i escriví  novel·les, articles, contes i obres de teatre de gran èxit com Ja tenim 600, Ronyons de recanvi, El meu marit té pa a l’ull, Ja vénen els russos! i, sobretot, En Baldiri de la costa que fins fou portada al cinema.

El 2008 recollí les seves vivències i anècdotes i les publicà sota el títol de La memòria fa pessigolles. L'any 2000 obtingué la Creu de Sant Jordi i el 2007 el Premi d'Humor Gat Perich.