Sabatés                                                                  Sortir   

Ramon Sabatés i Massanell  (Llinàs del Vallès, 1915 - Sant Just Desvern, 2003).

Des dels 6 anys fins graduar-se de pèrit mecànic estudià al Col·legi dels Germans de La Salle. Als 13 anys, ja havia col·laborat a Cholito, Pocholo i Jordi i als 15 anys va oferir els seus dibuixos a la direcció del TBO on publicà el 1934. El 1935, entrà a l’Editorial “El Gato Negro” i hi va publicar a les revistes Calderilla, Ja Ja, i Shirley Temple.
Després de la Guerra Civil, el 1944 dibuixa per a Bruguera una sèrie del Capitán Microbio i cromos sobre contes clàssics com la Caputxeta Vermella, la Blanca Neus i en Patufet. A la mateixa editorial, col·laborà a les revistes Pulgarcito y Tiovivo.


El 1943, reprèn la feina al TBO on continuà pràcticament fins el final. Hi dibuixà personatges com ara Casimiro Noteví agente del TBI però la seva col·laboració estel·lar fou a Els grans invents de TBO. En Sabatés la va consagrar, en part perquè n’arribà a dibuixar més de mil i en part perquè la seva formació de pèrit mecànic donava suport verista a una imaginació desbocada. La mateixa formació científica li feu publicar: Tom juga amb 50 experiments de física i els equivalents d’óptica, química i botànica. El seu darrer llibre (1995) fou La salud por las plantas medicinales. Una curiositat, és el Llibre sonor amb diversos elements que emetien sons,  A la col·lecció Gent nostra publicà un llibre sobre el gran tenor Hipólit Lázaro
 

Dibuixà per a editorials europees, nord-americanes i, fins i tot, japoneses i en diaris com “La Vanguardia” o el “Saturday Evening Post”. El 2001 exposà una colla d’originals que adquirí quasi totalment el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona i que l’any següent s’exposaren en un homenatge pel Saló del còmic de Barcelona.

La galeria SICORIS li va dedicar una exposició antològica que es pot consultar a la nostra web.