Castanys                                                                  Sortir   

Valentí Castanys i Boràs (Barcelona, 1898 - 1965)

Va ser deixeble de Joan Llaverias i es donà a conèixer en guanyar el premi atorgat per Francesc Cambó dins del Saló d'Humoristes que es celebrà el 1916.

Va ser l'ànima de la revista d'humor esportiu Xut! (apareguda el 1922) i del seu continuador en castellà El once que va aparéixer després de la guerra de Franco en ser prohibit el Xut perquè s'editava en català. També abans de la Guerra Civil fou col·laborador destacat de La Veu de Catalunya. Molts d'aquests dibuixos foren cedits l'any 1936 per la mateixa publicació a L'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. En aquella època, també dibuixà per moltes altres revistes com El Be Negre, El Senyor Canons, En Patufet, o La Rambla.
 

Durant la guerra civil anà a Donosti, i dibuixà per a Flechas i Pelayos, una publicació falangista, amb el pseudònim As. Després de la guerra col·laborà a Destino i a El Mundo Deportivo, El 1946 passà a col·laborar a El Correo Catalán i fundà El Once, per intentar repetir l'èxit del Xut! d'abans de la guerra. En aquests anys quaranta és quan també passà a ser un col·laborador habitual del TBO. Havent-se dedica tant temps al dibuix humorístic esportiu, no fa estrany que ell fos el creador d'un personatge que l'ha transcendit: l'avi del Barça.

Fou, a més, un destacat conferenciant i actuà a les emissores barcelonines com humorista radiofònic. D'aquesta faceta, cal destacar l'èxit que assolí amb La Família Sistachs i també els monòlegs que va escriure per altres humoristes com alguns dels enregistrats en disc per Joan Capri.