Moreno                                                                  Sortir   

Artur Moreno i Salvador (València, 1909 — Barcelona, 1993)

Va ser un altre dels pioners dels  dels dibuixos animats a casa nostra. A vegades se l'anomenà el Walt Disney espanyol. El 1928 realitzà un dels primers curts publicitaris per a la Xocolata Nèlia. El 1942 fundà una productora Diarmo Films i posteriorment treballà als estudis Blay i Blay. Allí fou decissiu per a l'elaboració de la que fou la primera pel·lícula de dibuixos animats en color i de llarg metratge a tot Europa, Garbancito de la Mancha (estrenada el 1945) malgrat la migradesa de recursos tant econòmics com tècnics. També col·laborà el 1948 en u n altra pel·lícula, Alegres vacaciones.

En la seva feina com historietista, col·laborà de primer a Pulgarcito, i passà després a Xut! i Papitu. Fou l’animador de l’equip de Pocholo, però no deixà de publicar dibuixos a TBO, En Patufet, Virolet, Esquitx, L’Esquella de la Torratxa i altres publicacions, d'humor tant infantils com per a adults. Destaca la sèrie  Formidables trapisondas del Grumete Mick, el viejo Mock y el Perro Muck, així com la seva tasca al capdavant de la revista infantil KKO, on van treballar altres coneguts historietistes, amb un estil artístic similar al que tenien altres autors com Cabrero Arnal i Valentí Castanys.

El 1948 marxà a Veneçuela on visqué fins el 1956. Allí també realitzà pel·lícules de dibuixos animats per a Bolívar Films i dirigí la revista Tricolor editada pel Ministeri d'Educació d0aquell País. En retornar a Barcelona, reprengué les seves col·laboracions com a il·lustrador, dibuixant i humorista, especialment al TBO, El once, La Vanguardia i revista juvenil Chito.