Opisso                                                                  Sortir   

Ricard Opisso i Sala (Tarragona, 1880 – Barcelona, 1966).

De formació autodicta, s'acostumà a prendre apunts del natural que li van servir per a les seves pàgines costumistes en revistes barcelonines. Encara adolescent va formar part del grup “Els Quatre Gats”. Va anar a París on captà les escenes del bosc de Bolonya, de les Tulleries i dels boulevards parisencs, publicant a “Le Rire”, “Le Frou-Frou” i “Fantasio”, mMentre, enviava dibuixos als barcelonins “Cu-cut” i “L’esquella de la Torratxa”.
Un cop va tornar a Barcelona, cultivà  tots els gèneres de dibuix en obres recreatives i instructives, contes, novel·les, setmanaris infantils, historietes, almanacs, anuncis, auques, revistes galants, etc., signant alguns cops amb el pseudònim “Bigre”. També realitzà alguns ex-libris i va col·laborar en gran nombre de revistes espanyoles i estrangeres, entre les quals “TBO”, “Hojas selectas”, “Mi revista”, “Lecturas”, “La ilustración artística”, “Review of Review” (Nova York), etc. Es pot afirmar que era rara la revista barcelonina del seu temps que no hagué publicat o reproduït algun dels seus dibuixos.
La seva col·laboració a TBO començà des del moment en que Buigas comprà l'edició i es posà a la seva direcció. El primer que feu fou anar a buscar al Ricard Opisso amb el qual el TBO feu un salt de qualitat importantíssim respecte als primers números. A ell pertanyen la majoria de portades d'aquesta època. Després, hi col·laborà continuadament tant en la primera etapa com en la segona etapa després de la Guerra Civil. Fins en les últimes etapes del TBO, molts dibuixos i historietes del Ricard Opisso foren reeditats mútliples vegades i fins relligats en edicions especials i àlbums dedicats a ell en exclusiva a més del números que en la vida ordinària de la revista també li foren dedicats.

La galeria SICORIS li ha dedicat una exposició antològica amb motiu del 50è aniversari de la seva mort.