Urda                                                                  Sortir   

Manuel Urda i Marín  (Barcelona, 1888 - 1974).

El 1906, gràcies a un concurs. publica el seu primer dibuix a la revista L'Escolanet cosa que el fa decidir a dedicar-se al dibuix humorístic, més enllà de la feina en la entitat bancària on treballava. En aquesta època també publicà a les revistes Lecturas, Buen Humor, o Monos (publicada a Madrid entre 1904 y 1908 pel diari El Liberal). També dibuixà per a revistes de sàtira política, entre elles, L'esquella de la Torratxa, La Rialla i per algunes de contingut més picant com La Hoja de Parra o Papitu. L'any 1915, va fer un pas més i va passar a editar i publicar pel seu compte una revista infantil en català. Es tracta d'En Belluguet de la que en van sortir vuit números.

Els seus acudits d'intencionalitat clarament adulta no impedien que realitzés acudits i historietes blanques, destinades a publicacions infantils, com ara: Alegría, Chiquilin, Dominguín, Pulgarcito i, naturalment, el TBO.  Al TBO, Urda hi aterrà el 1917, quan Buigas n'agafà la titularitat, ja en l'edició del número 9, i n'esdevingué un dels pilars fonamentals fins a la fi de la primera etapa marcada per la Guerra Civil. Del 1918 al 1922 en fou el director artístic.

A la fi de la guerra civil espanyola, Urda, va tornar a treballar al TBO on va col·laborar ininterrompudament fins poc abans de la seva mort. A més de les pàgines d'historietes corresponents, s'encarregava de la secció De todo un poco. El dibuix d'Urda era personal i reconeixible, amb uns ninots arrodonits i amables, "made in TBO" per excelència. I cal afegir que el Manuel Urda era un retolista excel·lent. Els títols de les seves historietes eren dibuixats per ell mateix i eren una lliçó de varietat, gràcia i disinció.

Malgrat la vinculació al TBO, no deixà de publicar també a revistes com; Pulgarcito, El DDT, El Coyote, Nicolas, Yumbo i Paseo Infantil. Als estudis Chamartín va treballar en una sèrie de 14 capítols de dibuixos animats anomenada Garabatos. Era una mena de revista d'humor amb dibuixos animats que durà tres anys (1942-1945)


 

ere